Breadcrumbs navigation


Žebříčky

28. ročník žebříčku přinesl změnu na čele

Žebříček nejvýznamnějších firem české ekonomiky sestavovujeme každoročně podle tržeb za uplynulých 12 kalendářních měsíců. Letos se v něm projevila řada důsledků uplynulého období, které řadu sektorů citelně poznamenalo. Často negativně, ale v řadě případů byl důsledek i opačný. Každopádně žebříček reflektuje řadu změn včetně střídání v čele.

Přestože i přes složitou situaci v oblasti automotive si Škoda Auto vedla relativně velmi dobře, na obhájení první pozice to nestačilo. Energetický a průmyslový holding využil vývoj na trhu energií a s tržbami blížícími se historické hranici 500 miliard se vyšvihl na první místo. Na stupních vítězů se rovněž tradičně drží Skupina ČEZ, která loňský rok uzavřela s celkovými tržbami 227,8 mld. Kč.  

Do první pětice firem se rovněž probojovala společnost Hyundai Motor Manufacturing Czech, která v loňském roce vytvořila tržby 140,4 miliardy korun. Skončila tak na pátém místě za čtvrtým Agrofertem s tržbami 184,8 miliardy korun. Do první desítky dále patří společnosti FOXCONN CZ, Orlen Unipetrol, MND, Alpiq Energy a ČEPS (podrobný přehled stovky největších firem viz tabulka níže).

Součet loňských tržeb deseti nejvýznamnějších firem ze žebříčku CZECH TOP 100 se vyšplhal na hodnotu 2 057 miliardy korun, což oproti obdobným porovnáním s předchozími ročníky znamená po ročním výpadku návrat rostoucího trendu. Detailnější pohled poskytuje přiložený graf, mapující vývoj tržeb stovky nejvýznamnějších firem žebříčku CZECH TOP 100 od roku 1994. Je však třeba upozornit, že první desítka či stovka firem se v průběhu let měnila. Některé firmy z ní vypadly či data pro zveřejnění neposkytly, jiné se do ní probojovaly.

Podrobnější informace ohledně publikovaného 28. ročníku žebříčku nejvýznamnějších firem české ekonomiky můžete nalézt pod následujícími odkazy:

Výsledková listina

Tisková zpráva

Komentář Lukáše Kovandy


Sdílej na Facebook Sdílej na Twitter Sdílej na LinkedIn