Breadcrumbs navigation


Galavečer CZECH TOP 100

Autorem letošních ocenění je Zdeněk Kunc

Autorem letošních ocenění je Zdeněk Kunc, absolvent Sklářské školy v Novém Boru a rodák z Chřibské, kde stojí nejstarší sklárna ve střední Evropě. Dnes je Zdeněk Kunc vyhledávaným sklářským mistrem, který se věnuje jak vlastní volné tvorbě, tak zakázkové výrobě. Zároveň je aktivním pedagogem a propagátorem české sklářské tradice.

O práci pro CZECH TOP 100 Zdeněk Kunc řekl: „Pro ocenění České státnosti jsem se rozhodl vyrobit ojedinělou kolekci na téma státní symbol. Rozhodnutí padlo pro státní vlajku a naši trikoloru. V obou případech jsem použil jedinečný český křišťál. "Vlajka" je vyobrazena v tříbokém hranolu z čirého křišťálu, který byl odlitý do kovové formy a následně opracován na brusičské dílně. Tvar popisuje tři základní barvy, lité sklo pak díky svým optickým vlastnostem jemnou draperii pohybu látky. Cenu pro ambasadory jsem pojal v reálných barvách. Trofej bych popsal jako vzestup každého jedince nebo např. "Stoupání". Jako nejvyšší vrchol trofeje jsem zvolil bílou barvu, která symbolizuje čistotu. To se mi moc líbilo! Výrobek je v celé své kráse broušený a leštěný na hladinářských strojích.“

 

Pokud se chcete o atelieru KuncGlass a Zdeňkovi Kuncovi dozvědět něco více, najdete ho podle jeho slov "v Radvanci na konci" - Radvanec 56, Nový Bor.


Sdílej na Facebook Sdílej na Twitter Sdílej na LinkedIn