Breadcrumbs navigation


Mapa úspěchu

SYNER, s.r.o.

Zakladatelé SYNER Ing. Jiří Urban a Petr Syrovátko v rozhovoru pro regionální Deník: Výhoda české firmy? Spoléháme se jen na svůj tým 

Liberec - Ryze českých stavebních firem, které by měly  více než tisícovku zaměstnanců, u nás moc není.  Liberecká S group holding mezi ně patří. Společnost, kterou založili a dodnes vlastní Petr Syrovátko a Ing. Jiří Urban, už zdaleka není aktivní jen ve stavebnictví.


Letos to bude 25 let, co vaše firma vznikla, a za tu dobu máte na kontě přes 600 projektů. Které stavby považujete zpětně za nejdůležitější?
Petr Syrovátko (PS) a Jiří Urban (JU): Parafrázováno slovy klasika - není nejdůležitějších nebo nedůležitých staveb. Každá měla a i po těch letech má své kouzlo. Asi nikdy nezapomeneme na stavbu liberecké Základní umělecké školy. Jako de facto začínající a neznámá firma jsme tuto zakázku vysoutěžili tím, že jsme navrhovali jiná řešení. Stavba vznikala ve svahu, obklopená stávající zástavbou. Strašně moc nám tehdy pomohl stavbyvedoucí Petr Netušil, od něhož jsme se učili nejen my dva, ale další zaměstnanci. "Liduška" se povedla natolik, že získala ocenění Stavba roku.
Dnes jste velká firma, jaké byly úplné počátky?
PS a JU: Jsme firma s tisícovkou lidí, protože nejznámější SYNER je sice vlajkovou lodí, ale je součástí holdingu, v němž jsou další dvě významné stavební společnosti a další firmy působící ?v jiných odvětvích. Začínali jsme v deseti, se strašně velkými ambicemi a chutí dřít ?a dřít.
V oboru vyčníváte tím, že jste stále firma s tuzemským kapitálem. Jaké to má výhody či nevýhody proti firmám se zahraničními matkami?
PS a JU: Ano, jsme dva společníci a absence zahraničního kapitálu nás nutí být realisty a spoléhat se jen sami na sebe a na svůj tým. Zároveň velice dobře víme, jak hospodaří celý holding a co si můžeme a nemůžeme dovolit. Spoléháme se skutečně jen na sebe a to nám i před některými zahraničními firmami dává konkurenční výhodu.
Pronikli jste i na zahraniční trhy, včetně Ruska, kde je dnes velmi specifická situace. Daří se tam?
PS a JU: Specifikum podnikání v Rusku je na samostatný román. Podařilo se nám uspět s několika projekty, ale pro situaci, která tam panuje a svou formou omezuje podnikání, momentálně další ambice v Rusku nemáme.
Stavebnictví u nás patří mezi cyklické obory, po ekonomické krizi upadalo, v posledních letech se nepatrně zvyšovalo. Nedávno zveřejněný průzkum mezi šéfy největších stavebních firem předvídá pro letošek jen mírný růst o 1,5 procenta a naopak v příštím roce pokles. Souhlasili byste s takovým odhadem?
PS a JU:  Až na jeden rok stavebnictví v ČR od začátku 90. let do vyvrcholení hospodářské krize rostlo, od založení až do krize rostla i naše společnost. Spíše než cyklický trend se ve stavebnictví odráží celkový vývoj hospodářství. Vše je navíc zpomalené, protože některé projekty se staví klidně dva tři roky a tyto zakázky postupně dobíhají. Stavebnictví od krize ještě růst pořádně nezačalo a nezačne, pokud ze strany státu nedojde ?k větším investicím. Nikdy jsme nešli cestou růstu nafukováním objemu zakázek, rozhodující není pouze hodnota projektu, ale také kvalita jeho zpracování.
Důležitou roli hraje stát a veřejný sektor, který je významným zadavatelem zakázek. Jenže se převážně soutěží na cenu a s tím jdou ruku v ruce i pozdější reklamace. Může být stavba levná a zároveň kvalitní? V kolika procentech případů si říkáte, že za takovou očekávanou cenu do toho projektu nepůjdete?
PS a JU: Snaha soutěžit jen na cenu pomalu, ale přece jen ustupuje. Mnohdy jsme zvítězili v soutěži, protože jsme nabídli nižší cenu, ale to díky vlastnímu know-how. Ve stavařině není prostor na to, abychom si moc vybírali. Naštěstí dlouhodobě jsme ve veřejných zakázkách realizovali maximálně 25 procent obratu. Navíc máme tu výhodu, že se k nám vracejí privátní investoři, pro které jsme již dříve stavěli a kteří nás ke své spokojenosti vyzkoušeli.
Slabinou české ekonomiky začínají být lidé. Chybí technické profese, stavebnictví nevyjímaje. Jak se díváte na absolventy SŠ nebo VŠ? Je jejich úroveň dostatečná, když nastupují do práce?
PS a JU: S chybějícími technickými profesemi toho moc nenaděláme. Řemesla by měla být vizitkou státu. Pro nás je lepší vyučený mladý kluk než absolvent ?s maturitou, který na stavbě nikdy nebyl. Pokud k nám přicházejí absolventi stavebních fakult, ať je to z Prahy či Brna, máme povětšinou dobré zkušenosti. Většina těch, které přijmeme, už ?s námi od středoškolských či vysokoškolských studií spolupracuje. Jsou nejdříve na stavbách, pak k ruce stavbyvedoucímu a kdo se osvědčí, zůstává. (zpd)
Všechny díly seriálu najdete  na www.mapauspechu.cz


Vizitka

Historie S group holding, a.s. se datuje do roku 1991, kdy vznikla stavební společnost SYNER, s.r.o., která je v jeho stavební divizi stále vlajkovou lodí. Formálně se holding od SYNER odštěpil kvůli zpřehlednění vlastnické struktury a vytvoření standardního organizačního uspořádání. Firma je od založení ovládána výhradně českým kapitálem a řízena tuzemským managementem. Zaměřuje se na realizaci občanských, bytových, průmyslových, administrativních, ekologických a technologických projektů, v posledních letech i dopravních a vodohospodářských staveb. Spolu se společností SYNER stavební divizi holdingu tvoří SYNER Morava a SYNER VHS Vysočina. Vedle stavebnictví podniká holding v developingu, inženýringu, správě majetku nebo sportovním managementu. Do skupiny patří také extraligový hokejový klub Bílí Tygři Liberec, který letos získal mistrovský titul.


Foto: JSME REALISTÉ. Zakladatelé  SYNER  Ing.  Jiří Urban a Petr Syrovátko.  Foto: SYNER


Sdílej na Facebook Sdílej na Twitter Sdílej na LinkedIn