Breadcrumbs navigation


Konference, semináře, workshopy

Smart Cities projekty letí

Česká města se začínají předhánět v zavádění nejnovějších technologií. Chytré lampy, lavičky s wifi a zásuvkou nebo odpadkové koše, které si samy řeknou o vynešení. To vše jsou tzv. Smart Cities projekty. Městům pomáhají, ale mají i svá rizika.

Města a obce v současnosti často čelí nájezdům prodejců nejrůznějších technologických zázraků v oblasti Smart Cities. Bez týmu profesionálů si ale často mohou spálit prsty. Proto se Svaz měst a obcí rozhodl pomoci.

"Jsou atakováni z různých zdrojů, různými institucemi a proto si Svaz měst a obcí řekl, že půjde této aktivitě naproti. Vytvořili jsme projekt Lepší města," řekl František Lukl, předseda Svazu měst a obcí ČR. 

Pro instalaci technologií Smart Cities je klíčový dlouhodobý cíl, znalost konkrétních potřeb a podmínek daného města či obce. Bez účasti odborníků to nejde, což si uvědomila i Praha. 

"Praha udělala významný krok tím, že zaprvé pověřila konkrétní subjekt, aby pro ní tu koncepci a koordinaci Smart Cities realizoval, což je Operátor ICT, současně dala obrovský mandát v podobě finančních prostředků," řekl Michal Fišer, předseda představenstva společnosti Operátor ICT. 

Oproti některým jiným městům Praha sice trochu zaostává, ale to nemusí být nutně nevýhoda. 

"Snažíme se poučit z měst, které jsou o něco dále, ať už v Čechách nebo v Evropě, abychom se vyvarovali zbytečným chybám a šli přímo po tom výsledku," řekl Michal Fišer, předseda představenstva společnosti Operátor ICT. 

"Samozřejmě že je Praha obec, podle zákonu o obcích, je statutární město, ale svým způsobem je to i kraj, a je těžké je srovnávat v jejích možnostech," řekl František Lukl, předseda Svazu měst a obcí ČR. 

Hlavně by podle Svazu měst a obcí bylo velmi pochybné vnímat Smart Cities jako nějakou soutěž mezi městy a obcemi. 

"Byl bych rád, aby to byla víc než soutěž spíše spolupráce. Každý jsme dobrý v nějaké oblasti," řekl František Lukl, předseda Svazu měst a obcí ČR.

Ve srovnání se světem je v Česku využívání Smart Cities projektů ještě v plenkách. Nadšení příznivců ale znamená, že patrně nastane velmi rychle posun dopředu. 

Zdroj: PRAHA TV


Sdílej na Facebook Sdílej na Twitter Sdílej na LinkedIn